Stralis NP van IVECO bekroond tot “Emissiearme Vrachtwagen van het Jaar”

Stralis NP van IVECO bekroond tot “Emissiearme Vrachtwagen van het Jaar”

De Stralis NP behaalde zopas een belangrijke onderscheiding voor duurzame ontwikkeling in het kader van de Britse Commercial Fleet Awards, die daarmee het commerciële en technologische leiderschap van IVECO op het gebied van aardgasvrachtwagens bevestigt.

Het Stralis NP-gamma van IVECO liet vergelijkbare modellen van concurrerende merken achter zich en behaalde de titel van Emissievrije Vrachtwagen van het Jaar tijdens editie 2017 van de Commercial Fleet Awards. Die titel beloont de inspanningen die IVECO levert om de technologie te perfectioneren om zo zijn gamma aardgasvrachtwagens te versterken en alsmaar milieuvriendelijker te maken.

“IVECO heeft zich bereid getoond om nieuwe perspectieven te onderzoeken en is erin geslaagd een vrachtwagen te ontwikkelen die de CO2– en NOx-emissies gevoelig terugdringt,” zo verklaarde de jury van de Commercial Fleet Awards bij de aankondiging van deze zege. “Zijn gebruik van CNG en LNG als energiebron betekent een belangrijke vooruitgang op het gebied van langeafstandsvervoer over de weg en een aanzienlijke sprong voorwaarts in de aanvaarding van alternatieve brandstoffen als haalbare optie voor de sector.”

Zoals Pierre Lahutte, Voorzitter van het merk IVECO, onderstreepte “Is het fantastisch om te zien dat IVECO’s commerciële en technologische leiderschap op het gebied van aardgas eindelijk de erkenning krijgt die het verdient. Deze nieuwe zege bevestigt nog maar eens dat aardgas de toekomst van het duurzame wegtransport vertegenwoordigt en een beproefde technologie vormt, die vandaag de dag zeker haar plaats heeft in grote vloten. De Stralis NP is een vrachtwagen met fabelachtige capaciteiten, die sinds de lancering van onze nieuwe, 460 pk sterke Cursor 13-motor kan worden ingezet voor alle langeafstandsdoeleinden, hoe veeleisend ook.”

De nieuwe Stralis NP met een motor van 460 pk werd in oktober 2017 internationaal gelanceerd. Deze krachtbron kan een maximumkoppel van 2 000 Nm leveren. Hij is gekoppeld aan een Hi-Tronix-twaalftrapsautomaat voor een buitengewoon rijcomfort en prestatieniveau. Deze nieuwste versie vult de Stralis NP met 400 pk aan. Beide varianten kunnen worden geconfigureerd voor het gebruik van CNG, LNG of beide. En dankzij de versie met twee tanks kan het rijbereik oplopen tot 1 600 kilometer.

Dankzij de talloze brandstofbesparende IVECO-technologieën maken de twee Stralis NP-modellen het mogelijk om het brandstofverbruik met 15 procent te verlagen en de totale gebruikskost met 9 procent te verminderen ten opzichte van een vergelijkbaar dieselvoertuig.

Dankzij de aardgasmotor van IVECO is de uitstoot van roetdeeltjes verwaarloosbaar en liggen de NOx-emissies 60 procent lager dan de Euro VI-waarden voor langeafstandstransport. De Stralis NP toont zich bovendien heel wat stiller dan een dieselvrachtwagen: met zijn ongeveer 50 procent lagere geluidspeil leent hij zich perfect voor leveringen in stadszones.

In 1991 was IVECO de eerste constructeur van bedrijfsvoertuigen die echt geloofde in het potentieel van aardgas, waardoor het merk een erg compleet gamma vrachtwagens, bestelwagens en bussen op aardgas heeft kunnen uitbouwen. Intussen werden al meer dan 23 000 IVECO-voertuigen op aardgas verkocht en plukken transportondernemingen de vruchten van een erg rijk gamma, bestaande uit de Eurocargo NP en Daily NP.

De zege van de Stralis NP vult de prijzen aan die de constructeur in november al in ontvangst mocht nemen in het Verenigd Koninkrijk, namelijk de titel van Vrachtwagenconstructeur van het Jaar van de “GreenFleet Awards” en die van Markleider in het segment van de emissiearme voertuigen van de “National Air Quality Awards”. Samen bevestigen deze onderscheidingen de unieke positie van IVECO, dat als enige merk een compleet gamma van duurzame industriële voertuigen kan aanbieden.

Share this Post