Jost Groep kiest voor Stralis NP

Jost Group tekent leveringsovereenkomst voor 500 IVECO Stralis NP-trucks om 35% van zijn wagenpark tegen 2020 om te zetten naar LNG

Eén van Europa’s grootste logistieke en transportbedrijven plaatst een belangrijke bestelling voor zware trucks op aardgas van IVECO en bevestigt hiermee zijn overtuiging dat vloeibaar aardgas (LNG) diesel zal vervangen

IVECO heeft zijn tot nu toe grootste bestelling voor de Stralis NP in de wacht gesleept: Jost Group, dat zich in heel Europa specialiseert in transport en logistiek, zal 500 nieuwe vrachtwagens in gebruik nemen. Deze nieuwe aanwinsten zijn ontworpen als de duurzaamste zware trucks ooit voor lange afstanden en rijden op LNG – algemeen beschouwd als het enige alternatief voor diesel dat momenteel op de massamarkt beschikbaar is.

De 500 Stralis NP-trucks op LNG bieden een uitstekende vermogen-gewichtsverhouding, dito vermogensdichtheid en lage geluidsniveaus. De eerste 150 worden in de loop van 2018 in gebruik genomen en de hele vloot moet operationeel zijn tegen 2020.

De Belgische firma vervangt met deze vrachtwagens zijn 4- tot 5 jaar oude dieseltrucks in haar wagenpark met 1.400 trekkers en 3.000 opleggers, dat gestaag gegroeid is na een reeks overnames. Het bedrijf beschikt al over 132 Stralis-vrachtwagens, waaronder twee op gecomprimeerd aardgas (CNG).

Roland Jost, Eigenaar van Jost Group merkte n.a.v. de overeenkomst op: “Dit is een belangrijk keerpunt voor onze onderneming, omdat we beginnen met strategisch komaf te maken met onze afhankelijkheid van diesel en in te zetten op groene logistiek. Zo gaan we ook in op de vraag van onze klanten, die duurzamer transport eisen. Onze voortreffelijke ervaring met het gebruik van de Stralis Euro 5 EEV-dieseltrucks liet ons een hechte relatie uitbouwen met IVECO, waarbij we kunnen rekenen op een ijzersterk servicenetwerk verspreid over heel België.

“Dit speelde een doorslaggevende rol in onze beslissing om de volgende stap op weg naar duurzaamheid te zetten en de IVECO Stralis NP daarbij te kiezen als de beste oplossing. We zijn trots dat we tot één van de ‘early adopters’ van deze nieuwe technologie behoren: het is ons doel om over drie jaar een vloot te bezitten waarvan 35% op LNG rijdt. Onze groep zet haar keuze ook kracht bij door te investeren in een eigen tankinfrastructuur voor LNG, met plannen om drie tankstations te openen in haar belangrijkste operationele centra in België.” 2

Pierre Lahutte, IVECO Brand President, licht toe: “Gas biedt de meeste mogelijkheden om diesel te vervangen op de markt voor bedrijfsvoertuigen en is niet meer de brandstof van morgen – het is de brandstof van vandaag. Een onomstotelijk bewijs daarvan is de keuze van een van de grootste wagenparken in Europa voor de Stralis NP, die op LNG rijdt, om hun vloot-vervangingsprogramma te leiden. Jost Group heeft duidelijke duurzaamheidsdoelen voor ogen en erkent de voordelen die onze vergevorderde ervaring in aardgasvoertuigen voor zijn bedrijfsvoering kan opleveren. We zijn bijzonder verheugd dat het aandeel van onze voertuigen in hun vloot groeit en dat we de Stralis NP en LNG in hun activiteiten kunnen introduceren.”

De vraag naar LNG groeit snel in heel Europa, zeker nu het Duitse ministerie van vervoer en digitale infrastructuur (BMVI) LNG heeft aangewezen als de beste oplossing voor langeafstandstransport over de weg, niet alleen op korte termijn, maar ook voor de komende 10 tot 15 jaar. Wanneer men rijdt op fossiel aardgas ligt de CO2-uitstoot van de Stralis NP tot 10% lager dan die van een equivalente dieseltruck, afhankelijk van de opdracht en de samenstelling van het gas. Als er biomethaan wordt gebruikt, kan dat cijfer tot 95% bedragen.

Met de aardgastechnologie van IVECO stoten trucks slechts een verwaarloosbare hoeveelheid roet uit en 50% minder NOx dan dieseltrucks. Ze zijn ook veel stiller dankzij een motorgeluid dat met ongeveer 50% werd beperkt – een plus voor leveringen in de stad.

IVECO was in 1991 de eerste fabrikant ter wereld die het potentieel van aardgas inzag. Met die vooruitziendheid ontwikkelde de onderneming een volledig assortiment aan vrachtwagens, bestelwagens en bussen op aardgas. Tot op vandaag, heeft IVECO al meer dan 22.000 voertuigen op gas verkocht.

Jost Group is een familiebedrijf met meer dan 2.800 werknemers en kantoren in 10 landen, in Europa en Noord-Afrika. Naast transporten met complete ladingen, deelladingen of bulk verzorgt het temperatuurgecontroleerde transporten en vervoert het ook containers, gevaarlijke stoffen en afval.

Jost Group is ook de internationale sleutelpartner in intermodaliteit, in de lucht- en zeevracht en in magazijnlogistiek, met zijn 300.000m² aan onderling verbonden magazijnen.

 

 

Share this Post