IVECO Z TRUCK: de Zero-impact concept truck

IVECO Z TRUCK: de Zero-impact concept truck die de verschuiving naar milieubewuste energie en autonoom rijden in vrachtvervoer op lange afstand anticipeert

Hannover, 21 september 2016

Iveco presenteert zijn wereldpremière IVECO Z TRUCK, de concept truck voor lange afstanden die losbreekt van elke beperking om een zero-impact voertuig te zijn voor een volledig duurzaam transportsysteem.

IVECO Z TRUCK levert:

Zero CO2 emissies via een geoptimaliseerde technologie van vloeibaar aardgas en het gebruik van bio-methaan. Het concept is gebaseerd op een zware truck die rijdt op bio-LNG met conforme tanks, verbeterde aerodynamica en een recuperatiesysteem van warmteverlies, om transport op lange afstand te leveren met een autonomie van 2.200 km en nagenoeg zero CO2-emissies.

Zero ongevallen door het geavanceerde gebruik van geautomatiseerde rijtechnologieën. Het bepaalt hoe nieuwe technologieën en autonoom rijden de rol van de bestuurder zullen veranderen die een logistieke operator aan boord zal worden.

Zero stress en Zero tijdverlies met het ontwerp dat gecentreerd is rond de bestuurder: de cabine werd bevrijd van de traditionele beperkingen om opnieuw geconfigureerd te worden volgens verschillende gebruikswijzes (rijden, geautomatiseerd rijden, kantoorwerk, rust) en de HMI (Human Machine Interface) om de manier aan te passen waarop informatie geleverd wordt zoals nodig – de juiste informatie, op het juiste moment, op de juiste plaats.

IVECO Z TRUCK zet een stap in de toekomst door de manier te anticiperen waarop alternatieve energie, nieuwe technologieën en geautomatiseerd rijden het leven van de bestuurder zullen veranderen. De baanbrekende aanpak ervan leidde ertoe dat dit concept beschermd is door 29 octrooien.

Pierre Lahutte, Iveco Brand President, zegt hierover: “We worden geconfronteerd met een revolutie teweeggebracht door de bezorgdheid over het milieu, de economie en de veiligheid op en rond voertuigen. Met onze focus op onze waarden van duurzaamheid, TCO, technologie en zakelijk samenwerkingsverband met onze klanten, werkten wij bij Iveco om constant de impact van onze voertuigen te reduceren met alternatieve brandstoffen zoals bio-LNG en de bestuurder en de klant in het centrum te plaatsen van onze ontwikkeling inzake technologie en ontwerp. Met IVECO Z TRUCK en zijn 29 octrooien, bepalen we waartoe onze inspanningen ons in de toekomst kunnen brengen: een voertuig met een menselijke dimensie, ontworpen om comfortabel en veilig plaats te bieden aan het werk en de vrijetijdsactiviteiten van de bestuurder, door zich elke keer aan te passen aan zijn behoeften. We bepalen een toekomst van vrachtvervoer op lange afstand dat volledig duurzaam is een voertuig met zero impact op zijn omgeving, met zero emissies en zero ongevallen.”

In 2014 onthulde Iveco op de IAA zijn Iveco Vision, een bestelwagenconcept dat het voertuig opvatte als een zakelijk platform ontworpen om elk aspect van de werkdag van de bestuurder te vereenvoudigen. Veel van de in het Vision concept geïntroduceerde ideeën werden sindsdien verwezenlijkt in de New Daily. Vandaag neemt IVECO Z TRUCK de volgende stap in de toekomst en anticipeert de manier waarop nieuwe technologieën en geautomatiseerd rijden de rol kunnen veranderen van de bestuurders, hun activiteiten en hun werkdag in het vrachtvervoer op lange afstand.

De LNG Truck van de volgende generatie verbruikt tot 33% minder brandstof en vermindert ingrijpend CO2-emissies

IVECO Z TRUCK heeft een LNG-motor van de volgende generatie die rijdt op bio-methaan, dat afgeleid is van geraffineerd biogas. Deze brandstof, die een sleutelrol speelt in de zoektocht van CNH Industrial om lage uitstoot van CO2 en uiterst lage PM.

Deze motor op LNG ontwikkelt 460 pk en 2.000 Nm koppel en heeft een geautomatiseerde transmissie met 16 versnellingen met Powershift in de hoogste versnellingen.

Iveco’s toewijding aan innovatie en constante evolutie op het gebied van de LNG-technologie wordt ook omarmd door PETRONAS Lubricants International die de ontwikkeling ondersteunde van de IVECO Z TRUCK. Inderdaad, LNG gebruikt in combinatie met PETRONAS Urania motoroliën met lage viscositeit, draagt bij tot het bereiken van de doelstelling van de Zero emissies terwijl het de brandstofefficiëntie verder verbetert.

IVECO Z TRUCK heeft MICHELIN X® LINE™ ENERGY™, het eerste assortiment dat de AAA gradering toegewezen werd inzake rolweerstand wat voor konvooien op lange afstand leidt tot een besparing van één liter brandstof per 100 km. De banden hebben ingebedde RFID-tags die elke band kunnen traceren gedurende zijn levenscyclus, met informatie zoals type, afmetingen, modelnaam, slijtage, prestaties of temperatuur. Gebruikt in combinatie met Tyre Pressure Monitoring System-sensoren op de velgen kunnen ze ook gegevens over de bandenspanning leveren.

IVECO Z TRUCK heeft een nieuwe concepttank ontwikkeld met SAG. Deze is vervaardigd van aluminium geïsoleerd met een nieuw systeem dat MLI (Multi Layer Insulation) genoemd wordt, een reflecterende folie die beschermt tegen warmtestraling. Het is uitgerust met een technologie die een vierkante vorm toelaat wat het mogelijk maakt het ruimtegebruik te optimaliseren en plaats te bieden aan twee tanks met een enkele heroplading. De twee tanks hebben een totale capaciteit van 1200 liter, wat resulteert in een autonomie van 2.200 km – 60% meer dan de huidige Stralis NP en zelfs meer dan een voertuig op diesel.

Een Rankine Cycle Waste Heat Recovery systeem aan boord gebruikt uitlaatgassen als een warmtebron om energie terug te winnen, hetgeen leidt tot nog meer winst qua brandstofeconomie tijdens het rijden.

De aanpak van IVECO Z TRUCK om Zero ongevallen als doel te bereiken is gebaseerd op actieve en preventieve veiligheidssystemen als de meest effectieve manier voor verkeersveiligheid. Een volledige set sensoren rond het voertuig maakt de evolutie naar geautomatiseerd rijden mogelijk, door de technologische vooruitgang in veilige omstandigheden te maken.

Van functionele verbetering naar de creatie van een uniek ontwerp voor een leef-/werkruimte

IVECO Z TRUCK, ontworpen door het CNH Industrial Design Centrum, maakt een statement over hoe de toekomst zou kunnen zijn voor truckbestuurders. Het werd vormgegeven door de verbeterde aerodynamica ervan, door de verhoogde veiligheid en door het doel om een nieuwe leefruimte in de cabine te creëren.

Het weerspiegelt hoe geautomatiseerd rijden de rol van de bestuurder zal veranderen, die minder tijd zal doorbrengen met rijden en meer tijd met kantoorwerk. Het concept maakt het de bestuurder mogelijk de cabine-lay-out te herconfigureren volgens het gebruik dat hij/zij van de truck wenst van te maken op dat moment: rijden in een stedelijke context, snelweg of autonoom rijden op autosnelwegen, kantoorwerk verrichten, ontspannen of slapen ‘s nachts. Wanneer het voertuig geparkeerd staat, kan de bestuurder het interieur van de cabine herconfigureren om ten volle gebruik te kunnen maken van het leef- en deelaspect. De schuifwand aan de achterkant schuift automatisch terug, hetgeen 500 mm toevoegt in de lengte aan het interieur en de leefruimte vergroot. Dit maakt het mogelijk alle functies en voorzieningen te gebruiken die de bestuurder nodig kan hebben, zoals een opklapbed, douche, keuken, koelkast, gootsteen en entertainmentwand.

De HMI is ontworpen om ervoor te zorgen dat de bestuurder volledig zicht rondom heeft en om aanpasbare informatie te leveren: dit betekent exact de juiste informatie, op de juiste plaats, op het juiste moment. De informatie over de functies van de truck wordt geprojecteerd op de slimme voorruit zodra dat noodzakelijk is en verandert volgens wat de bestuurder op dat moment nodig heeft. Dit omvat actieve connectiviteit met Michelin-banden, wat real-time gegevens levert over bandenspanning, temperatuur en slijtage – informatie die de veiligheid van de bestuurder aanmerkelijk kan verbeteren.

De stoel, het stuurwielsysteem, pedalen en console met bedieningen vormen een autonomie eenheid die onafhankelijk van de cabine is opgehangen voor de soepelste rit. Het aircosysteem levert ideale temperaturen rond de bestuurdersstoel, door een Klimatologische Luchtbel te creëren die het rijplatform omsluit zodat de bestuurder kan genieten van ideale temperatuuromstandigheden zonder storing van luchtstromen.

IVECO Z TRUCK breekt met de huidige beperkingen door een volledig nieuwe visie op en volledig nieuwe ideeën over energie-efficiëntie en terugwinning van warmteverlies, ergonomie, de manier waarop het voertuig en de bestuurder interageren en communiceren – nieuwe ideeën beschermd door 29 octrooien.

 

Share this Post