IVECO en ROLFO zetten spotlights op het gebruik van LNG-voertuigen in de autotransportsector op ECG Conference 2017

Op de ECG Conference 2017 georganiseerd door de Association of European Vehicle Logistics, heeft IVECO zijn visie op de toekomst van duurzaam transport gepresenteerd.

In 2016 nam FCA-dochter i-FAST Automotive Logistics als eerste bedrijf in de autotransportsector de Stralis NP op LNG in gebruik. De vloot van tien Stralis NP-trucks heeft i-FAST Automotive Logistics na meer dan 600.000 km een besparing op het brandstofverbruik opgeleverd van 15% ten opzichte van diesel. Op grond van dit positieve resultaat heeft i-FAST aL besloten nog eens vijf LNG-trucks aan zijn vloot toe te voegen vanaf december 2017.

Een Stralis NP op LNG werd op het congres tentoongesteld in combinatie met een ROLFO EGO E3-autotransporter. IVECO en ROLFO stellen Europese autotransporteurs die zijn geïnteresseerd in duurzame logistiek in staat deze oplossing vanaf december 2017 te testen.

Als deelnemer aan de ECG Conference 2017 in Brussel, georganiseerd door de Association of European Vehicle Logistics, presenteerde IVECO zijn visie op de toekomst van duurzaam transport en toonde het een Stralis NP met LNG-motor voor langeafstandstransport die was uitgerust als autotransporter voor nieuwe voertuigen.

In het kader van de toenemende aandacht in de auto-industrie voor duurzamere logistiek, heeft IVECO de handen ineen geslagen met ROLFO, een van de toonaangevende bedrijven in deze sector, om autotransporteurs in de gelegenheid te stellen een Stralis NP op LNG te testen. Uitgerust met de ROLFO EGO R3-autotransportopbouw van de nieuwste generatie kan deze truck op pan-Europese schaal worden ingezet.

In 2016 nam FCA-dochter i-FAST Automotive Logistics als eerste bedrijf in de autotransportsector de Stralis NP-truck met LNG-motor in gebruik. Marco Simone Zanna, General Manager van i-FAST Automotive Logistics, vertelt het volgende over de ervaringen van zijn bedrijf met de Stralis NP: “Een jaar na het tekenen van het contract met IVECO hebben onze tien Stralis NP-trucks op LNG meer dan 600.000 km gereden. Dat heeft ons een besparing in het brandstofverbruik van 15% ten opzichte van diesel opgeleverd, wat niet alleen een behoorlijke kostenbesparing voor ons betekent, maar natuurlijk ook de nodige voordelen voor het milieu met zich meebrengt. De schone brandstof waarop deze voertuigen rijden zorgt ten opzichte van de Euro 6-limieten namelijk voor een reductie in de emissies van 99% voor roetdeeltjes, 60% voor NOx en tot 95% voor CO2 bij het gebruik van bio-LNG. Daarnaast zorgt de Stralis NP in de stad voor een aanzienlijke vermindering van de geluidshinder. Deze voortreffelijke resultaten sterken ons in ons commitment voor duurzaam transport.”

De voertuigen werden gebruikt voor het transport van auto’s en bedrijfswagens en voldeden uitstekend op het gebied van laadvermogen en flexibiliteit. Ze hebben een actieradius tot 1500 km en hun gemiddelde snelheid ligt op alle soorten routes op een vergelijkbaar niveau als dat van hun tegenhangers op diesel. Dankzij de snelle uitbreiding van het Europese netwerk van LNG-tankstations, konden de tien Stralis NP-trucks bovendien probleemloos worden ingezet voor leveringen in België, Frankrijk, Duitsland, Zwitserland en Italië.

Op basis van deze voortreffelijke resultaten heeft i-FAST Automotive Logistics besloten vanaf december 2017 nog eens vijf exemplaren van de Stralis Natural Power te bestellen, waarmee zijn ‘groene vloot’ van 100% LNG-trucks op vijftien komt.

De ECG Conference 2017 ‘Digital revolutions in political turmoil’ bood een podium voor het uitwisselen van gedachten over enkele van de belangrijkste ontwikkelingen in de transportsector, zoals digitalisering en emissiebeperking. In zijn speech benadrukte IVECO’s Head of Gas Business Development in Europe, Middle East en Africa Clement Chandon de sleutelrol van aardgas in de energietransitie voor de transportsector: “Met de oprukkende decarbonisatie wordt duurzaamheid in de transportsector in hoog tempo een steeds belangrijker concurrentievoordeel. Met meer dan twintig jaar ervaring in de ontwikkeling van aardgastechnologie is IVECO de aangewezen partner voor bedrijven die streven naar een duurzamere logistiek. Om hen te helpen introduceren we nu, in samenwerking met ROLFO, de eerste autotransport-testtruck in Europa.

“We beschikken inmiddels over een brede ervaring met het gebruik van LNG-trucks in de autotransportsector. We zijn namelijk al in 2015 met deze transitie begonnen, waarbij we hebben gekeken naar alle in- en uitgaande goederenstromen en de onderdelenlogistiek binnen de CNH Industrial Group. Tot dusverre zijn al meer dan 150 Stralis LNG-trucks dagelijks ingezet voor onze eigen logistiek. Daarnaast zijn er al meer dan 300 besteld door onze logistieke dienstverleners en voor eind 2018 mikken we op eens 650 orders. In het licht van dat streven organiseert IVECO in samenwerking met CNH Industrial en FCA op 6 november in Ulm een evenement dat speciaal is gericht op autotransportbedrijven. De uitgenodigde transporteurs kunnen daar onze Natural Power-range testen en zich informeren over de oplossingen die CNH Industrial en FCA te bieden hebben voor een duurzamere logistiek.”

IVECO is op dit moment de enige fabrikant met een compleet aanbod aan LNG-trucks, uiteenlopend van lichte bedrijfswagens en zware trucks voor langeafstandstransport tot autobussen. Met meer dan 22.000 verkochte eenheden is IVECO de absolute marktleider en technologisch koploper op het gebied van bedrijfswagens op aardgas.

Share this Post