BMW Group test met Stralis NP LNG-technologie voor logistiek

 

De Duitse autofabrikant BMW Group heeft in samenwerking met IVECO een pilootproject afgerond. Daarin testte het trucks op LNG voor zijn logistieke activiteiten en gebruikte het een IVECO Stralis NP voor langeafstandsvervoer.

Internationaal toonaangevende ondernemingen maken steeds meer gebruik van vloeibaar aardgas (LNG) om de milieu-impact van hun logistieke activiteiten te verlagen zonder aan efficiëntie of rentabiliteit in te boeten.
 
IVECO is al twee decennia de pionier in aardgastechnologie, die daarin een volwassen, redelijke en betaalbare oplossing voor duurzaam vervoer ziet. Daardoor is het de enige fabrikant met een volledig gamma aan Natural Power-modellen, waaronder de enige echte aardgastruck voor langeafstandsvervoer, de Stralis NP.
 
IVECO heeft in een pilootproject met BMW Group een truck op LNG getest voor de logistieke activiteiten van de Duitse autobouwer. Daarvoor gebruikte het een IVECO Stralis NP, de eerste truck op aardgas die ontworpen is voor industrieel langeafstandsvervoer. IVECO heeft nu een bijkomend gamma gelanceerd, de Stralis NP 460, die voorzien is van zijn nieuwste automatische transmissie, ontworpen is voor de zwaarste langeafstandsmissies en nu al bekroond is als ‘Emissiearme vrachtwagen van het jaar’ in het VK. Als Lage Trekker is hij ideaal om zware vrachten over lange afstanden te vervoeren. 
 
Uit de test bleek dat de IVECO Stralis NP 400 op LNG moeiteloos op één tank van Steyr naar Regensburg en terug kon rijden, een totale afstand van 530 km. Dit is de alternatieve brandstof die de beste autonomie voor zwaar vervoer biedt: een elektrisch aangedreven truck, bijvoorbeeld, zou verschillende oplaadbeurten nodig hebben om 530 km af te leggen. 
 
Dr. Thomas Irrenhauser, die namens BMW toezag op het vlekkeloze verloop van de test, een deel van het project “Innovation and Industry 4.0”, ziet in LNG een “redelijk, duurzaam alternatief voor traditionele diesel” op lange termijn. Een directe vergelijking toont aan dat de emissie van stikstofoxide tot 60 procent lager ligt en het geluidsniveau tijdens het gebruik tot 50 procent lager is. De uitstoot van roetdeeltjes is verwaarloosbaar. 
 
Pierre Lahutte, IVECO Brand President merkte op: “We zijn heel trots dat BMW zich kan vinden in IVECO’s visie op de toekomst van de sector, met aardgas als de volgende stap in de richting van duurzaamheid. We zien een snelle toename in het aantal internationale productiebedrijven en logistieke ondernemingen die LNG kiezen voor hun transportbehoeften. Velen van hen laten met IVECO hun wagenpark overschakelen op LNG, gezien de ervaring die we in de loop van de voorbije 20 jaar hebben opgedaan.”
 
De logistieke sector ziet aardgas steeds meer als een oplossing om zijn ecologische voetafdruk te verkleinen, te voldoen aan steeds strengere emissievoorschriften en tegelijk zijn middelen zo efficiënt mogelijk te beheren. IVECO was de eerste die het potentieel van aardgas voor commercieel transport inzag: deze brandstof levert kostenbesparingen op van 20 tot 40%, kan het verbruik met wel 15% verlagen in vergelijking met diesel en biedt bovendien een stille werking, met een geluidspeil van minder dan 71 dB op de Piek-meting voor stille vrachtwagens. Trucks op LNG verbeteren de luchtkwaliteit door beduidend minder CO2 en stikstofoxide en vrijwel geen roetdeeltjes uit te stoten.
 
IVECO is al 20 jaar lang de pionier in aardgastechnologie en wordt vandaag erkend als de koploper in deze sector. Het werd door de Duitse autofabrikant BMW Group uitgekozen voor een pilootproject van twee weken, waarmee BMW LNG wilde testen als oplossing om de milieu-impact van zijn logistieke activiteiten te verlagen. Voor de test werd het expeditiebedrijf Spedition Duvenbeck ingeschakeld om elke dag met een IVECO Stralis NP 400-truck op LNG motoren te vervoeren van BMW’s productievestiging in het Oostenrijkse Steyr naar zijn vestiging in Regensburg.​

Share this Post